• English
  • Sitemap
  • Algemene voorwaarden
  • Contact

André R. Cordemeyer

André Cordemeyer (1924-1998) werd in 1956 naast Wim Rietveld aangesteld als ontwerper bij Gispen. Cordemeyer en Rietveld zorgden voor de introductie van het kunststof meubel bij Gispen. Samen ontwierpen ze fauteuil no. 416: deze was gemaakt van  polyester een van de eerste industrieel vervaardigde kunststof stoelen in Nederland.

Cordemeyer ontwierp in de periode 1956-1976 vele meubelen voor de firma Gispen, waaronder kantoormeubelprogramma AZ, maar ook meubelen voor het wooninterieur. Zo ontwierp hij in 1961 een aantal zitunits waaronder de conferentiefauteuil no. 1431 en een fauteuil met armleggers no. 1432, alsmede twee- en driezitsbanken no. 1704 en no. 1715 met of zonder armleuningen. De bekleding was van Weverij De Ploeg.

Cordemeyer wist zowel constructie als stoffering zoveel mogelijk aan te passen aan het machinale vervaardigingsproces. Hij was ook verantwoordelijk voor de Gispen BZ-serie, een serie stoelen met een kuip van kunststof. De Beter Zitten-serie werd uitgebracht met als kenmerken de hoge weerstand tegen veroudering en vormstabiliteit.

Als industrieel ontwerper zocht Cordemeyer naar nieuwe aanpassingen in productieprocessen, maakte hij gebruik van nieuwe materialen zoals polyester en was hij voortdurend bezig met het verbeteren van bestaande ontwerpen.