• English
  • Deutsch
  • Algemene voorwaarden
  • Contact

Rob Parry

Rob Parry (1925) heeft zijn meeste meubels ontworpen in de periode 1945-1960. Hij was zijn tijd ver vooruit en experimenteerde met nieuwe materialen en technieken. Zo maakte hij een eetkamerstoel uit perspex (1947), een lectuurbak uit één plaat gebouwen aluminium (1947), een fauteuil met beweegbare rug (1950) en een multifunctioneel, schakelbaar meubel van fauteuil, bank en bed ineen (1959). Zijn werk was ook regelmatig te zien op de Nederlandse inzending voor de Triënnale Milaan.

Het meubelontwerp van Rob Parry is echter grotendeels onbekend. Dit komt omdat veel van zijn ontwerpen nooit in serie zijn geproduceerd. Veel modellen bestaan alleen op papier of als schaalmodel. Tot nu toe! Want ruim 50 jaar later, worden zijn meubelontwerpen alsnog in productie genomen, door bränd.

Net als het werk van tijdgenoten als Rietveld, waren de meubels van Rob Parry destijds absoluut vernieuwend en hebben iets heel eigens. Karakteristiek voor zijn werk is een zeer sterk lijnenspel. De vormgeving is helder en eenvoudig, maar juist daardoor zo krachtig en tijdloos. Origineel en authentiek hebben zijn ontwerpen alles in zich om alsnog klasiekers te worden.

Ontwerpen van Rob Parry:

Stoelen: F&T stoeltje (1950), de barkruk Club (1954), het Staatsmijnenstoeltje (1955), de eetkamerstoel Par-lez met bijpassende fauteuil en een gestoffeerde lobbyfauteuil.

Tafels: drie bijzettafeltjes Club